Houtworm Bestrijden

De Houtworm

 

Houtworm is een naam voor verschillende in hout levende insectenlarven, hoewel veel consumenten bij houtwormen aan één worm denken. Meestal beperken de insecten tot het spinthout (het lichtgekleurde hout dat zit rondom de donkerder kern - het kernhout - van de boomstam). 

Maar enkele insectensoorten gaan soms verder: ze verspreiden zich ook door het kernhout als er in de houtsoort geen kleurverschil zit tussen spint- en kernhout. 

                   

Algemene kenmerken van houtwormkevers

Een houtwormkever heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zich graag tegoed doet aan hout. Een houtwormkever legt een eitje op een houten oppervlak. dit eitje nestelt zich in het hout en ontpopt zich langzaam tot een wormpje. het wormpje, de echte houtworm, vreet zich een baan door het hout en komt daar uiteindelijk als kevertje uit. daarna begint het voortplantingsproces opnieuw.

 

De drie meest voorkomende soorten: 

 

De Houtwormkever (Anobium punctatum)

volwassen insect 3 - 5 mm lang

Donkerbruin, rijen van puntjes (L) op dekschilden

Larve tot 6 mm lang geelachtig wit; licht gekromd ( c-vorm).

De houtwormkever boort gangen met een doorsnede van ongeveer 0,5 mm in zacht loof- en naaldhout.

De larve kan zich vanuit aangetast hout verplaatsen naar schoon hout, als dat direct aansluit.

 

De Bonte knaagkever of grote houtwormkever (Xestobium rufovillosum)

Volwassen insect 6 - 8 mm lang

Donkerbruin met geelgrijze vlekken (L) op dekschilden

Larve tot 11 mm lang; geelachtig wit, licht gekromd (C-vorm).

De bonte knaagkever leeft in eikenhout dat door vocht en schimmels is aangetast en maken daarin gaten met een doorsnede van 2,5 tot 4 mm. Vooral de plekken waar het hout met de kopse kant verbonken is met een stenen muur, zijn kwetsbaar.

 

De Huisboktor ( Hylotrupes bajulus).

Volwassen insect 10 - 20 mm lang.

Zwartbruin met twee grijzige vlekken op dekschilden; dikke dijne; lange voelsprieten.

Larve tot 30 mm lang, geelachtig wit; recht.

De Huisboktor kan grote schade toebrengen aan draagbalken. De uitvliegopening heeft een doorsnee van 6 tot 9 mm en een gerafelde rand.De aantasting is vaak ernstig, maar beperkt zich tot het spinthout, dat afkomstig is uit het buitenste deel van de boomstam.

 

Deze groep van insecten - Houtwormkever, bonte knaagkever en huisbokto - tasten hout soms zodanig aan dat het hout zijn sterkte verliest. Houtworm tast naast constructiehout ook houten meubelen, beelden, manden en kisten aan.

Houtworm vooral de larve van de gewone houtwormkever, de larve van de bonte knaagkever of bonte klopkever, wordt ook wel grote houtworm genoemdt. De derde belangrijke kever die fikse schade aan binnenshuis houtwerk kan veroorzaken en dat kan uiteindelijk leiden tot het instorten van het gebouw is de huisboktor.

De keverlarven boren gangen in het hout, Geleidelijk aan wordt het hout door houtwormgaten zwakker en kunnen daarmee houtconstructie, meubels, vloeren en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen .

Houtworm verwijderen is geen luxe, maar een noodzaak. Zij tasten houtwerk stevig aan. Daarom is het belangrijk tijdig de houtworm te verwijderen.

 

Houtworm wordt behandeld door minstens één fase van de ontwikkeling van de kever aan te pakken. De plaag zal snel onder controle worden gebracht, maar omdat de kevers een lange levenscyclus hebben, kan het langer dan een jaar duren voor een houtwormplaag volledig is verdwenen. MJ Belgium Pest control, behandeld uw getroffen ruimtes ook preventief voor de komend de jaren.

 

                                                   

 

                              

 Bel ons,  onze medewerkers doen het snel en discreet.

   Gsm : 0491 22 61 66 

U bent bij ons hartelijk welkom :druk op  contact om via e-mail ons te contacteren.

                 

 

 

Contact

MJ BELGIUM PEST CONTROL

info@muis-kakkerlak.be

Antwerpen

www.muis-kakkerlak.be


Gsm 0491 22 61 66
Gsm 0488 98 66 46


Doorzoek de website

© 2022 Alle rechten voorbehouden.

Pest Control MJ Belgium Antwerpen